Хемотерапија

Хемотерапијата користи лекови за да помогне да се убијат канцерогените клетки. Хемотерапијата може да се инјектира во вена или да се зема орално. Може да се даде само еден вид на лек или може да се даде комбинација на цитостатици.

Хемотерапијата исто така може да се комбинира со радиотерапија (хеморадиација). Хеморадиацијата обично се користи за лекување на рак кој се шири надвор од панкреасот, но само во близина на органите, а не во далечните региони на телото. Оваа комбинација, исто така, може да се користи по операцијата, за да се намали ризикот од повторно појавување на рак на панкреасот таргетирана терапијата со лекови.

Таргетирана терапија

Насочената терапија користи лекови кои напаѓаат одредени абнормалности во клетките на ракот. Лекот erlotinib ги блокира хемикалиите кои ги сигнализираат клетките на ракот да се развиваат и делат. Erlotinib обично се комбинира со хемотерапијата кај луѓето со напреднат рак на панкреасот. Другите лекови за насочени третмани се под истрага во клиничките испитувања.

Превенција

Иако нема докажан начин да се спречи ракот на панкреасот, може да се преземат чекори за да се намали ризикот, вклучувајќи:

– Откажување од пушењето. Ако сте пушач, престанете. Разговарајте со вашиот лекар за стратегии кој ќе ви помогнат да престанете, вклучувајќи групи за поддршка, лекови и никотинска терапија за замена. Ако не сте пушач, не почнувајте.

– Одржување на здрава телесна тежина. Ако во моментов имате здрава тежина, работете на тоа да ја задржите. Ако треба да изгубите телесна тежина, поставете си за цел бавно и стабилно губење на тежината.

– Вежбајте повеќето денови во неделата.

– Изберете здрава исхрана. Исхраната полна со разновидно овошје, зеленчук и интегрални житарици може да помогне да се намали ризикот од рак.