Клиничките испитувања се студии за тестирање на нови форми на третман, како што се нови лекови, нови пристапи кон операциите или третманите со зрачење и нови методи како што е генската терапија. Ако третманот кој се изучува се покаже како побезбеден или поефикасен отколку што се сегашните третмани, тој може да стане нов стандард на здравствената заштита. Клинички испитувања не може да гарантираат нов лек и тие може да имаат сериозни или неочекувани несакани ефекти. Од друга страна, клиничките испитувања за ракот се внимателно следени од страна на властите за да се обезбеди тие да се спроведат што е можно побезбедно. Тие нудат пристап до третмани кои инаку не би биле достапни.

Новите третмани кои во моментов се под истрага во клиничките испитувања вклучуваат:

– Лекови кои го спречуваат ракот да расте во нови крвни садови. Насочените третмани со лекови кои работат на спречување на ракот од растење во нови крвни садови се нарекуваат ангиогенезата инхибитори. Без нови крвни садови, клетките на ракот не се во можност да добијат хранливи материи. Крвните садови, исто така, им овозможуваат на клетките на ракот да се шират во другите делови на телото.

– Вакцини за рак на панкреасот. Вакцините се изучуваат како еден вид на лекување на ракот, а не спречување на болеста, како што обично се користат вакцините. Лекувањето на ракот со вакцини, користи разни стратегии за подобрување на имунолошкиот систем, за да му помогне на телото да ги препознае клетките на ракот како натрапници. На пример, вакцината може да помогне да го обучи имунолошкиот систем да нападне одреден протеин кој се излачува во панкреасот од страна на клетките на ракот. Студии за вакцини против рак на панкреасот сеуште се во многу рана фаза.