Намалување на  ризикот од сексуално преносливи инфекции (STI)
Најчеста причина за рак на матката е инфекцијата со високо ризичен тип на ХПВ. Бидејќи ХПВ вирусот може да остане во клетките на телото  доживотно, абнормалните промени на клетки на грлото на матката кои предизвикуваат рак на матката, може да бидат последица од тоа што Вие или Вашиот партнер сте имале ХПВ инфекција со години наназад. ХПВ инфекциите  обично не даваат никакви  симптоми, па Вие или Вашиот партнер може да не сте свесни за сегашните или минатите ХПВ инфекции.

Разговарајте со вашиот партнер за STI пред почетокот на сексуалниот однос. Дознајте дали тој или таа е во опасност за STI. Запомнете дека  е многу веројатно да бидете инфицирани со STI без да знаете за тоа. Избегнувајте сексуален контакт ако имате симптоми на STI или се лекувате од STI. Избегнувајте сексуални  контакти со некој кој има симптоми на STI или   бил изложен на STI.Ризикот за STI се зголемува доколку имате повеќе сексуални партнери или ако вашиот сексуален партнер има повеќе од еден партнер.Користете машки или женски кондоми за да го намалите ризикот од добивање на STI. Сексуално преносливи болести како што се хуман папилома вирусот (ХПВ) може да се шират од гениталиите, анусот, устата или  грлото  во текот на сексуалните односи.

Рутински ПАП тестови
Рутински Пап тестови се најефикасниот начин за откривање на рак на матката во најраните фази. Моменталните  водичи препорачуваат:
• Почетен  ПАП тест на 21 годишна возраст, или во рок од три години од кога ќе почнете да имаат секс, без разлика што доаѓа прво
• на возраст од 21-29, редовен ПАП тест на секои две до три години • на возраст од 30-69, редовен ПАП тест на секои две или три години, ако сте имале три последователни нормални ПАП тестови
• на возраст од 65-70, Вие може да престанете да имате ПАП тестови, ако сте имале три или повеќе последователни нормални тестови и нема абнормални резултати во последните 10 години.

Ако сте изложени на висок ризик на цервикален карцином, ќе мора почесто да правите ПАП тестови. Абнормални резултати на ПАП тестот може да сугерираат присуство на цервикална интраепителна неоплазија (потенцијално премалигни промени во грлото на матката) пред да се развие ракот , дозволувајќи прегледи и  можни превентивни третмани. Доколку состојба на премалигни болести или ракот на матката е откриен рано, може да се надгледува или да се третира релативно неинвазивно, со минимално  влијание врз плодноста.