Ризик фактори

Во фактори кои го зголемуваат ризикот од рак на панкреасот спаѓаат:

– постара возраст, особено над 60 години

– црна раса

– прекумерна тежина или дебелеење

– хронично воспаление на панкреасот (панкреатитис)

– дијабетес

– семејна историја на генетски синдроми кои може да го зголемат ризикот од рак, вклучувајќи ја и мутацијата на BRCA2 генот, Peutz-Jeghers-овиот синдром, Lynch синдромот и семеен со атипични бемки – малиген меланом (FAMMM)

– лична или семејна историја на рак на панкреасот

– пушење

Симптоми на рак на панкреас 

Знаците и симптомите на ракот на панкреасот често не се појавуваат се додека болеста не е напредната. Кога знаците и симптомите се појавуваат, тие може да вклучуваат:

– болки во горниот дел на стомакот, кои може да зрачат и во грбот

– пожолтување на кожата и белките на очите (жолтица)

– губење на апетитот

– слабеење

– депресија

– крвни коагулуми (згрутчување на крвта)