ДЕЦА  НА  ВОЗРАСТ  ОД  6 ДО  11  ГОДИНИ

Децата, кои  се  во училишна  возраст,  повеќе се  грижат  за  тоа  како  болеста  ќе  се  одрази  на  мајка  им  и  нивниот  живот.  Секојдневието  е  важно  за  нив,  како  и  за  помалите  деца.  Ќе  треба  да  разберат,  дека  нештата  на  кои  се  навикнале,  нема  да  се  променат (кој  ќе  ги  води  на  училиште,  кој  ќе  ги  гледа  после  тоа,  кој  ќе  им  готви,  кој  ќе им  помага  со лекциите). Неопходно  е  претходно  да  знаат  дека  кога  ќе  заврши  лекувањето  вие  ќе  продолжите  да  го правите  сето  она  што  сте  го  правеле  и  претходно.

Добар  почеток  би  било  да  им  кажете што  ви  се  случува.  Ќе  биде  добро  да  се  обидете да  разберете  што  се  знаат  за  ракот,  така  ќе  ги  поправите  евентуалните  недоразбирања.  Дури  и  да  не  сакате  да  го  употребите  зборот „рак “  многу е  веројатно  дека  вашите  деца  или  пријателите  веќе  знаат  што  е  тоа.

Ако  сакате, обидете  се  да  им  раскажете  за  тоа  како  се  чувствувате и  поттикнете  ги  да  разговараат  и  тие  за тоа .

Да не заборавиме  дека  темата  за  смртта  на  таа  возраст  веќе е  позната. Пожелно  е  да им објасните  дека  таа  болест  иако  е  сериозна  е  излечива  и  дека ќе  бидете здрава  и ќе бидете до  нив  уште  многу  долго  време. Кога  децата  се  на  возраст  меѓу  6и  11  години  не  треба  да  плачете  пред нив. Тие  веќе разбираат  повеќе.  Ќе  го  почувствуваат  вашиот  страв  и  многу  е  веројатно  дека  ќе  се  обидат  да  ги  скријат  сопствените  стравови  кое  пак  може  негативно  да  се  одрази  врз  учењето, во  однесувањето  со  пријателите, па дури  и  со  вас.