Ако се препорачува операција на ракот на дојката, ова се некои прашања кои можеби ќе сакате да му ги поставите на Вашиот хирург:

1. Колкав дел од моите гради треба да се отстрани?
2. Како ќе изгледаат моите гради по операцијата?
3. Што треба да очекувам по операцијата како дренажа, движење, удобност, оштетување на нервите и било какви тековни промени?
4. Ќе имам ли чувство во моите гради?
5. Ќе можам ли се уште да дојам во иднина?
6. Кога ќе треба да почнам да ја користам погодената рака и какви вежби  треба да правам за да се спречи вкочанетоста?
7. Ќе се треба ли понатамошно лекување?
8. Ако одберете да имате импланти, дали тие ќе треба да се заменуваат во иднина?
9. Како операцијата на градите ќе влијае на мојата работа, сексуален живот,  физичка активност?
10. Може ли да разговарам со некој кој имал операција?
11. Колку ќе чини операцијата ?
12. Кога ќе биде закажан мојот прв контролен преглед?
13. Каква поддршка е достапна по операцијата – превенција на лимфедем, психолошка помош, грижа за преживување, совети за начин на живот?

002526936_at-the-doctors-office5.jpg.pagespeed.ce.HrJkzWbdZtАко се препорачува хемотерапија, зрачење, хормонална или таргетна терапија прашајте го Вашиот онколог:

1. Што значи мојот резултат од патологија?
2. Колку е раширен мојот рак?
3. Колку долго мојот ќе трае мојот третман и колку тоа ќе чини?
4. Дали има некои нови можни третмани кои треба да се разгледаат?
5. Дали има некои клинички испитувања на лекови до кои јас исто така би можел/а да добијам пристап? Тука или во странство?
6. Кој ќе го следи мојот случај?
7. Кои се несаканите ефекти од овој третман?
8. На кого можам да му се обратам ако имам лоши несакани ефекти или се чувствувам навистина лошо?
9. Дали имам некаква социјална заштита што може да се добие за да ми помогне да се платат трошоците за лекување? Каква услуги за поддршка се достапни?
10. Може ли да имам деца после третманот? Дали тој ќе влијае на мојата плодност?