Истражувањата покажаа дека дури 67% од жените со дисплазија на грлото на матката се дефицитарни во различни хранливи состојки, вклучувајќи фолна киселина, бета-каротен, селен и витамини Б6 и Ц. Додека овие студии не потврдуваат дека земањето мултивитамини или минерални додатоци може да ја намалат напреднатата дисплазија на грлото, користењето на овие додатоци превентивно може да има корист.
Жените со рак на матката, исто така, ќе имаат корист од додатоци во исхраната и исхрана во насока на зајакнување на имунолошкиот систем. Суплементи од Ехинацеа и лук не само што имаат позитивни ефекти врз имунитетот, туку, исто така, се спротиставуваат на несаканите ефекти од лекувањето на ракот. Многу елементи во трагови, флавоноиди и други фитохемикалии се обезбедуваат со добро балансирана исхрана, што некогаш не може да се обезбеди со апчиња.
За употребата на било какви додатоци или промена на исхраната треба да се разговара со доктор кој го лекува ракот, со цел да се избегнат какви било несакани интеракции со лековите или несакани ефекти.

Очекувани резултати

Резултатите за индивидуа со рак на матката се значително поврзани со стадиумот на болеста кога ракот е пронајден и терапијата. Рани интервенции може да резултираат со речиси 100% стапка на излекување, а оние индивидуи чијшто рак не е откриен се додека абнормалниот ткивен раст не ги зафатил околните органи, можат да имаат помалку позитивни резултати. Оние со напредната болест, може да доживеат болка, вагинално крварење и / или исцедок со непријатен мирис или цревна опструкција.

Превенција

Најдобра превентивна мерка против ракот на матката е годишен карличен преглед и ПАП тест. Всушност, извештај од универзитетот на американските патолози изјави дека 80 % од жените кои умираат од рак на матката немале ПАП тест во последните пет години пред нивната дијагноза. Признавање на факторите на ризик за рак на матката, заедно со свеста за раните знаци и симптоми на дисплазија на грлото, може да промовира рано откривање на промените на клетките на грлото на матката.